Inbjudan till frukostmöte 20 november 2018 – Nurit Nobel

Skapa framgångsrik beteendeförändring  med vetenskapliga verktyg

Vår nästa frukostträff tar delvis vid där Micael Dahlén samtalade med oss den 15:e oktober. Mycket av det som han tog upp kommer vi att få förklarat och en fördjupning i denna morgon.

Att påverka andras beteende är en utmaning för de flesta av oss, vare sig det gäller anställda, kunder eller oss själva. Beteendevetenskap ger oss nya verktyg för att kunna styra beteende utan att vara tvingande.

Nya vetenskapliga metoder som nudging får allt mer uppmärksamhet av företag och organisationer som är intresserade av att bli bättre på att kunna styra beslutprocesser. Nudging är en metod som kommer från beteendeekonomi och handlar om att designa om miljön där beslut fattas för att styra åt ett visst beteende. Metoden har slagit igenom de senaste åren, och har även blivit uppmärksammat i förra årets nobelpris i ekonomi – Rickard Thaler. Även tidigare nobelpristagare Daniel Kahneman kan tillskrivas stark koppling till begreppet beteendeekonomi.

Nurit kommer under detta seminarium att introducera konceptet nudging och förstå hur det kan hjälpa oss att skapa effektiv beteendeförändring. Vi kommer även att gå igenom en vetenskaplig process som kan tillämpas av individer och organisationer för att styra beteende med hjälp av nudging.

Nurit Nobel är doktorand i ekonomisk psykologi med mer än 10 års erfarenhet som marknadschef och strategikonsult i stora svenska och internationella bolag. Kopplat till hennes masterexamen i socialpsykologi, fick Nurit viljan att överbrygga klyftan mellan forskning och praktiska tillämpningar. Hon applicerar insikter från beteendevetenskap för att skapa affärs- och samhällsnytta där hon har jobbat bland annat med stora privata och offentliga aktörer såsom ICA, Naturvårdsverket, Cancerfonden och Sweco.

Nurit är medgrundare till Impactually, ett managementkonsultbolag som använder beteendevetenskap för att skapa affärs- och samhällsnytta.

Nurit är medgrundare till Impactually, ett managementkonsultbolag som använder beteendevetenskap för att skapa affärs- och samhällsnytta.

Vår frukostträff äger rum i Gustavsbergs teater, Skärgårdsvägen 7, 134 30 Gustavsberg.

Frukost står serverat från 07.30

Programmet ser ut som följer: 

07.50 Allmän information från våra partners

07.50 Presentation

08.00 Huvudtalare: Nurit Nobel

09.10 Frågor och diskussion

09.30 Frukostträffen avslutas och fortsatt mingel

 

Till anmälan frukostmöte

FrukostAkademin arrangeras av, Nacka kommun Värmdö kommun och Företagarna i Nacka-Värmdö. Projektledare och producent är Skuru IK handboll.

FrukostAkademin gör allt för att skapa ett givande och utvecklande nätverk för dig och din verksamhet.

Referat från frukostmöte 15 oktober 2018 – Micael Dahlén

Med hjälp av Micael Dahlén så tangerade FrukostAkademin och kanske t o m satte ett deltagarrekord måndagen den 15:e oktober i Nacka aula, där Nacka kommun ställt upp med såväl lokal som designhjälp och vi hade fått till en hemtrevlig och mysig morgonsoffa.

Förutom Micael som hade högsätet på scenen fanns också i ”morgonsoffan” Anders Börjesson från Nacka kommun, Sofia Brorsson från Värmdö kommun och Företagarnas ordförande Amanda Thunberg.

Producent och projektledare Claes Hydén från Skuruhandboll inledde med frågan hur det såg ut i hans blivande professorrum på Handels för snart 20 år med metervisa högar av böcker till dagsläget där merparten av alla böcker idag finns i lådor. De kommer dessvärre få ligga där. MEN numera skriver han mycket böcker själv istället och hans senaste bok Kaosologi är definitivt värt ett inköp.

Denna morgon med Micael hade ett anslag där vi fick lyssna på hans tankar om hur vi företagare ska tänka i det mycket kaosartade politiska landskapet. Han inledde med att svara med orden ”TÄNK POSITIVT”.

Och på tal om Kaos så är det lite av Micaels ”specialitet”,  för han tycker att det politiska läget är väldigt spännande just nu. Historiskt har det politiska systemet som det är idag funnits i över 100 år, det passade då men passar inte lika bra idag eftersom omvärlden inte ser ut som den gjorde då. Akademikern i honom tycker det vore spännande med nyval medan samhälls-ekonomen i honom ser att det skulle bli dyrt.

 

En kort resumé över några frågor och tankar denna morgon från Micael:

Om att bygga varumärken i lågkonjuktur (fråga från Anders)

Lågkonjunkturen har varit här i några år redan men eftersom definitionen av lågkonjunktur har ändrats så vet ingen längre om det är det eller inte. Det är medarbetarna som bygger din affär och varumärke och det gör de inte bara för att de får lön längre, inte i vår del av världen, utan de gör det för att det fyller det med värde. Det är detta man bör tänka på oavsett vilken konjunktur man talar om. Micael flikade också in med att säga att alla borde ha ett eget företag vid sidan om sin anställning. Fler företag ser värdet av att anställda också har egna verksamheter. Det skapar nya idéer. Det kräver dock nya belöningssystem. Lön till en viss nivå behövs men sedan är det små kickar varje dag. Det gör människor lyckliga.

Om vikten av vi-känsla (Amanda frågade) och om att må lite bättre varje dag.

Lyckan varar i 3 mån, samma sak med företagande. Framgång blir allt kortare så det gäller att få ut det bästa man kan av det nu. Då behöver företagandet inte bygga kapital, slå dig ihop med andra, skapa en ström – streamless helt enkelt. När kommer nästa Nextopia (den första boken kom ut 2008) Varför går vissa företag bättre? För de är lite lyckligare, de samarbetar lite bättre, de har samhörigheten och en vi-känsla.

Om att utveckla och investera i sig själv (Sofia frågade)

Tre råd:

 1. Ge dig själv små belöningar tex med marshmallows när du gör armhävningar (lyfter dig upp i en stång…..vad heter det ?). Det blir inte antingen eller utan både ock men du behöver ju inte ta alla marshmallows på en gång.
 2. Jobba lite varje dag på vad du vill ändra. Träna lite varje dag , gå eller spring, du tänker bättre då.
 3. Ha kul på vägen. Du klara 10 min varje dag, maran är 5 dagar men Micael tränade bara 10 min varje dag.

Om utbildningsvärlden och varumärket Micael Dalén och att inte passa in

När Micael gick på Handels var utbildningen 3 år och idag är den 5 år och de som är studenter idag går också på KTH eller nån annan utbildning så studenterna som kommer ut idag är överutbildade, de är som kameler med en stor utbildningsfettknöl på ryggen och sen får de trainee jobb där de inte får använda sin kunskap. Det är bättre att gå in och ut utbildningsvärlden för vi ska jobba till minst 70 år. 100 är det nya 60, den första 150 åringen är snart född.

Micael hade svårt att förlika sig med Handels ibland men det var ömsesidigt. Försöken att passa in gick inte så bra, och många ser att man bara är en dålig imitation. Så när man är dålig på att vara nån annan så är det bäst att vara den man är innan det är för sent.

Om utvärderingshysterin -allt ska ”rejtas”

Allt ska utvärderas hela tiden – det blir utvärderingsonani. Det går idag att få fram statistik över tex vilka olika serier som uppskattas av tittarna,. Rating systemen skapar skrollande effekt, vi skrollar snabbat vidare till nästa, vi ger lägre och lägre betyg. Vi fördärvar vår egen tillvaro genom att vi blir mer kräsna. Utvärderingar säger inget och ska inte göras enligt Micael. Själv vägrar han att låta sig utvärderas, då föreläser han inte.

Om miljöproblematiken och att hantera pessimismen

Vi hann med en fråga från deltagarna som hade varit mycket flitiga med att ge förslag på frågor till Micael. Nu fanns tyvärr inte tiden men vi kan väl hoppas på att dessa kan besvaras av honom eller någon annan i en framtid (Nextopia). Som första svar från Micael;  –Tänk positivt! Med möjligheter kommer ansvaret att göra skillnad. Vi vet inte vad som händer i framtiden. Ta ett år i taget, det gjorde Micaels pappas som fick en dödlig tumör men där forskningen gjorde att ett år senare hade ett medicinskt framsteg skett som gjorde att man nu visste hur tumören kunde minskas, något man inte visste året innan. Micaels pappa lever fortsatt. Planeten kan säkert hållas vid liv också! Hållbarhet är att tänka kortsiktigt nu (märkligt nog).

Övriga frågeställningar från många av deltagarna handlade om:

 • Vilken roll kommer våra demokratiska och politiska institutioner ha i framtiden?
 • Framtidens viktigaste kraft?
 • Hur kommer man åt den globala pessimismen när det gäller miljöfrågor?
 • Blir man lycklig av att shoppa?
 • När slår AI igenom på allvar, vilka konsekvenser kan det få? Hur kommer specifikt företagandet att påverkas?
 • Hur många av de 40 vanorna upprätthåller Micael fortfarande?
 • Vad är Näringslivets 3 MÅSTEN inför framtiden
 • Hur gammal kan man vara som företagare?
 • Vad är kulturens roll i Näringslivet?
 • Hur kan vi dra bättre nytta av landets neuro-diversiva?
 • Varför är det effektivare att ha möten sittande PÅ bordet?
 • Börjar du (Micael) bli sugen på att räkna på effekterna a de digitala distraktionerna (smartphones)? 

Om hur morgondagens företag kommer se ut …

På alla möjliga sätt för alla har möjlighet att vara företagare. Företag världen över brottas med just detta.  Anställningstryggheten finns inte längre slår Micael fast utan det handlar om omställningsbarhet för människor i det stora hela likväl som för företag. Skalekonomin som är anledningen till många storföretag kan istället vara den största hämskon för företag att lyckas.

Om förmånen att som professor få göra busstestet

Micael går fram och frågar folk på bussen om vad de gjort under dagen och vad är det då som får dem att le. Av svaren att döma är att det inte mer pengar, fler barn eller fruar utan små belöningar som de fått under sin dag som gör att de ler på bussen hem.

Om att sluta med ett skratt och skämt då blir alla mest nöjda och det enda ni kommer ihåg är tänk positivt och utvärderingsonanin…

Eftersom Micael konstaterar att företagandet handlar om att vi gör det bättre tillsammans än själv så avslutas detta välbesökta frukostseminarium med att unga företagare i Nacka belönades i fem olika kategorier.

 

Vi tackar Kockrocken för frukost och Skuru Handboll som hade ett stort gäng på plats som kunde ta emot och pricka av alla deltagare.

Boka även in 20:e november då kommer Nurit Nobel att djupdyka i det som kallas beteendeekonomi och ta oss vidare från delar av denna morgon med Micael.

Välkomna då önskar vännerna från FrukostAkademin

FrukostAkademin Nacka – Värmdö

FrukostAkademin är en mötesplats för företagare i Nacka och Värmdö och vi brukar vara mellan 150 och 300 personer vid varje träff.

Syftet med FrukostAkademins möten är att erbjuda deltagarna en möjlighet att möta en spännande person, inhämta ny kunskap samt att under informella former bygga egna nätverk med andra mötesdeltagare. Företagare ges också en möjlighet att presentera produkter samt dela ut broschyrer och visitkort på plats under mingelstunden.

Vilka arrangerar FrukostAkademin?

FrukostAkademin är ett samarbete mellan Skuru IK HandbollFöretagarna Nacka VärmdöNacka kommun och Värmdö kommun. Skuru IK Handboll är samordnande för träffarna. Vi anordnar ett möte med inbjudna föreläsare cirka en gång i månaden.

logo_nacka_h53 logo_varmdo_h53 logo_foretagarna_h56 logo_skuru_h56

Våra möten har arrangerats sedan 2005 och är helt kostnadsfria för deltagarna. Värd för frukostmötena är Claes Hydén, Skuru IK Handboll. Övriga kontaktpersoner är Carl Johan Eiderbrant (Företagarna Nacka Värmdö), Anders Börjesson (Nacka kommun) och Cissi Grape (Värmdö kommun).

Var och när träffas FrukostAkademin?

FrukostAkademin har ett möte ungefär en gång i månaden med inbjudna föreläsare. Träffarna sker på vardagar och vi håller till på olika platser i Nacka och Värmdö. Vi börjar oftast vid 8-tiden med kaffe och smörgås samt mingel. Cirka 8:30 brukar programmet starta med vår inbjudna talare och runt 9:30 är vi klara.

Hur kommer jag i kontakt med FrukostAkademin?

FrukostAkademin administreras av Thomas Björk från Skuru IK Handboll. För intresseanmälan och mer information, se under rubriken Kontakta oss.