Inbjudan till ”eftermiddagsmöte” 3 oktober 2019 – Kristina Paltén, Magnus Hedberg m.fl.

Välkommen till FrukostAkademin som för första gången ändrar format till en EftermiddagsAkademi. Denna eftermiddag går huvudsakligen i hållbarhetens tecken och som sedan avslutas med en AW. Kvällen fortsätter med en gala, biljetter finns att köpa här. EftermiddagsAkademin är en del av allt som händer under Värmdö Företagarvecka. För mer information om veckans program, klicka här.

Här följer hålltider och kort information om varje föreläsare och innehållet i deras respektive anföranden. För mer detaljer om varje föreläsare se punkten talare/föreläsare: Vi skulle uppskatta att du i din anmälan ger oss uppgifter om när du tänker deltaga oavsett om det handlar om hela eftermiddagen eller delar av den.

PROGRAM OCH HÅLLTIDER

11.30-12.50 Lunchbuffé förbokas och betalas via följande länk. Klicka här.

13.00-13.20 Företagen tar täten mot ett hållbart Sverige – Patrik Nilsson

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, reder ut hur Sveriges företagare ser på grön hållbarhet och sin konkurrensförmåga, samt hur Sverige kan utforma bra regler för att främja ett miljöskifte i näringslivet.

13.30-13.50  Arbetsmiljöverkets krav att aktivt jobba mot ohälsa -Amanda Thunberg

Arbetsrelaterade psykosomatiska sjukdomar har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010. Arbetsmiljöverkets föreskrift ställer krav på att vi som företagare jobbar med dessa frågor.

Kom och få en inblick i och lite konkret kunskap om – stress och stresshantering och gör ett enkelt test som visar vilken stresskänslighet DU har.

14.00-14.45  Huvudtalare 1 Kristina Paltén; Ensam genom Iran – 184 mil av tillit

I en tid när det mesta med Mellanöstern förknippas med problem och konflikter snörde Kristina Paltén på sig löparskorna och korsade Iran, en sträcka på 1840 kilometer. Syftet var att utmana sina egna fördomar och att verka för en värld av tillit. Med svenska flaggan fladdrande från en cykelpinne sprang Kristina genom små byar där knappt någon västerländsk turist satt sin fot. Hon sov hemma hos familjer, hamnade i iransk TV, svettades i uppförsbackar i 45-gradig värme, blev stoppad av en ilsken polis, välsignad av en mulla och intervjuad av Iranska revolutionsgardet. Människor samlades längs vägen för att hylla hennes mod och tacka henne för att hon vågade besöka det land som invånarna vet många andra förknippar med terrorism. Mitt bland solskensleendena fanns en kvinna som längtade efter stillhet och vara ensam i ökenlandskapet. Den inre konflikten höll på att ta överhanden.

Detta är en berättelse om mod, att förverkliga sina drömmar, våga göra det annorlunda och viljan och förmågan att påverka sin omvärld. Det är också en frågeställning – vad har jag för val och ansvar i det samhälle jag lever i?

14.45-15.10  Kaffepaus

15.10-15.30  LOHAS – En stark målgrupp på frammarsch i Sverige -Carl Strand

LOHAS har funnits som begrepp i USA sedan åttiotalet men först nu börjar forskare, journalister och företag i Skandinavien förstå betydelsen av denna viktiga grupp individer. LOHAS är en akronym för Lifestyle of Health and Sustainability (hälsa och hållbarhet) och innefattar individer som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad. Men vilka är dem? Carl kommer att ge en övergripande bild av LOHAS i Sverige.

15.40-16.00  Kör hållbart och minska dina bilkostnader! -Michael Pernstam

Hur ska vi som företagare veta hur vi ska agera vad gäller bilinköp i framtiden? Leasa/köpa hållbart och ekonomiskt? Under eftermiddagen går det att få provköra nya och hållbara bilar och förklarat för oss vad som är mest kostnadseffektivt och hållbart.

 16.10-16.40  Huvudtalare 2 Magnus Hedberg från LyxfällanEkonomiskt hållbart företagande

Magnus har under 17 säsonger varit programledare med hela svenska folket och hjälpt programmets deltagare att reda upp sin ekonomi i det populära tv-programmet Lyxfällan. Han är entreprenör, konsult och föreläsare. Magnus kommer att tala om det ekonomiskt hållbara företagandet. Vilket fokus har vi egentligen som företagare och hur skapar vi en långsiktig hållbarhet i våra företag? Magnus kommer att prata om de vanligaste fällorna som vi kan råka ut för som företagare samt titta på de avgörande faktorerna för ekonomisk framgång.

16.45-17.00  Bli mer energismart -Värmdö kommuns energirådgivare;  Karin Lindström/ Philip Junghahn

Som ett led i Värmdö kommuns miljöarbete och arbetet med att minska energianvändning och klimatpåverkan i kommunen finns Energi och klimatrådgivningen. Verksamheten ska resultera i minskad energianvändning och minskad miljö- och klimatbelastning. Karin och Philip berättar hur du som företag kan bli mer energismart.

 17.00-18.30  After work

Värmdö kommuns energirådgivare finns på plats. Kom och få rådgivning om hur du som företagare kan bli mer energismart.

Programmet i korthet ser ut som följer: 

Lunchbufé går att boka från 11.30 på följande länk;

11.30 Lunchbuffé Säby Säteri

12.50 Allmän information från våra arrangörer och partners

13.00 Företagen tar täten mot ett hållbart Sverige – Patrik Nilsson

13.30 Arbetsmiljöverkets krav att aktivt jobba mot ohälsa -Amanda Thunberg

14.00 Huvudtalare 1; Ensam genom Iran – 184 mil av tillit; Kristina Paltén

14.45 Kaffepaus

15.10 LOHAS; en stark målgrupp på frammarsch i Sverige –  Carl Strand

15.40 Kör hållbart och minska dina bilkostnader! -Michael Pernstam

16.10 Huvudtalare 2: Ekonomiskt hållbart företagande -Magnus Hedberg från lyxfällan

16.45 Bli mer Energismart -Värmdö kommuns energirådgivare

17.00 AfterWork med möjlighet att träffa Värmdö kommuns energirådgivare

Detaljer om talare/föreläsare:

Amanda Thunberg

Amanda Thunberg – Kommunikationsstrateg, föreläsare, Coach och har skrivit 3 böcker om bl.a. stresshantering och ledarskap. Hon har samarbetat med ca 250 företag, kommuner och organisationer de senaste 20 åren.

Kristina Paltén

Kristina Paltén är äventyrare, ultralöpare, föredragshållare, coach och författare. Hon är den första kvinnan att springa ensam genom Iran, en sträcka på 1 840 kilometer. Kristina har tidigare sprungit den
3 262 kilometer långa sträckan Turkiet-Finland och därefter paddlat 493 kilometer hem till Stockholm tillsammans med vännen Carina Borén. De två vännerna har även paddlat Stockholm-Göteborg – i februari.
På meritlistan finns även världsrekordet då Kristina sprang 322,93 kilometer på 48 timmar på löpband, det svenska rekordet i 6-dagarslöpning på 721,79 kilometer, seglingen Fiji-Nya Zeeland och bestigningen av Aconcagua, 6 962 meter högt. Kristina är civilingenjör i materialfysik och har 18 års erfarenhet som projektledare och chef.

Carl Strand

Carl har arbetat med konsumentanalys i över 40 år och bland annat knuten till omvärldsanalysföretaget Karios Future. Han driver idag olika projekt i eget analysföretag med fokus på att förstå var konsumenten och varumärken är på väg på marknaden. Som analys- och forskningsanasvarig på LOHAS.se är han en tankeledare och specialiserad på att förstå hur hållbarhetstrenden påverkar såväl varumärken på makro- som på mikronivå. 

Karin Lindström och Philip JunghahnEnergirådgivare Värmdö kommun

Båda är utbildade energispecialister för byggnader är Värmdös energi- och klimatrådgivare. De har stor erfarenhet av energitekniska lösningar och har arbetat med energibesparingar i såväl bostäder som företag och andra större fastigheter. Förutom energi i byggnader har de stor kunskap i frågor som rör energi och hållbarhet i t ex företagsverksamhet och för transporter.

Till anmälan frukostmöte

Stort Välkomna önskar Säby Säteri med personal och vännerna från FrukostAkademin

Referat från frukostmöte 6 september 2019 – Wall Steet of Nacka och Arvid Axland

Vilken start på höstens träffar. Det var upp emot 180 personer anmälda, och det dök väl upp ca 150 st. Vilken härligt frukostbuffé vi blev bjudna på. Ett STORT tack  till Marianne, Eva och gänget. Det var också Marianne Wallberg VD för Nackstrandsmässan som inledde med att hälsa oss välkomna och med en riktig överraskning. Alla närvarande fick en gratisbiljett till kommande Öl&Whisky mässa till ett värde av 295 kr. STORT tack igen.

Frukostakademins arrangörer informerade också om kommande event  och här låg fokus på Värmdös Företagarvecka 30/9-6/10. Vi testar här något helt nytt och frukostträffen blir till då en Eftermiddagsakademi (EA) ute på Säby Säteri. För mer information om företagarveckan klicka här. Kvällen fortsätter med en gala, biljetter finns att köpa här.

Information fortsatte med Hannah Elfving från Nackas kommuns kompetensprojekt Vercity som berättade och bjöd in till framtida innovationsdagar den 15-17 november. Detaljer om dessa dagar  kommer snart att finnas på www.nacka.se/vercity. Företag får gärna höra av sig till Hanna.elving@nacka.se, 070 431 78 03.

Dags för morgonens  första talare, Nackas stadskreatör Fredrika Friberger som berättade och visade bilder på det projekt som just startat nämligen WALL Street Nacka

som handlar om att man på 20 platser runt om i Nacka smycka kommunen med  s k muralmålningar, från Nacka stadshus till elskåp i Hellasgården. En av de första som blivit klara pryder nu Järla sporthall. För mer information om detta event och fler bilder på var dessa målningar se https://www.wallstreetnacka.com.

Till slut dags för morgonens huvudtalare Arvid Axland som för drygt 20 år sedan startade sin verksamhet ute på Kvarnholmen i Nacka. Arvid inledde med att säga att det krävs en hel del extra energi för att tänka och inte minst för att vara kreativ. Och det behöver man idag vara  för att man ska lyckas stå emot den oerhört tuffa konkurrens som råder oavsett bransch och marknad. Vad som starkt bidrar till att lyckas med detta är att skapa lite extra känsla och upplevelser i sin kommunikation. Detta är en av anledningarna till varför Arvid tillsammans med en kollega skrivit boken ”Jakten känsla”, där man tagit fram 10 olika spelregler som man kan använda sig av eller bli inspirerad av,.

Många fler bör ställa sig frågan ”Hur kan vi spela en viktigare roll i människors liv” än att ”Hur kan vi sälja mer”? Med vad menas då med detta med upplevelser? Först tog Arvid det klassiska exempel på vad är priset för en handfull kaffebönor…kanske 10 öre- 1 kr, och vad är någon beredd att betala när man blir erbjuden detta kaffe i en viss miljö, med en barista som gör ett konstverk på toppen, kanske uppemot 75-100 kronor, OCH och det man då betalar för är inte produkten i sig utan för just själva upplevelsen. Här radade sedan Arvid upp ett otal olika exempel från sin boka och här följer några av de mest intressanta och tänkvärda exemplen.

  • Arvid gjorde ett test på ett öl med namnet ”Not for sale-ale” på det egna kontoret och frågade runt vad man skulle vara beredd att betala för en flaska. I genomsnitt landade priset på 27 kr. Ulf Stenerhag som står bakom det nya ölvarumärket berättade historien om varför ölet kommit till och det handlade då om att all vinst går till att motverka slaveri och ”trafficking”. Efter denna historia var man beredd att betala i genomsnitt 127 kr istället, just för att man fick historien och med den en stark upplevelse som man kunde dela med många andra, men framförallt stå bakom och lämna sitt bidrag till en god sak.
  • Ett annat personligt exempel gav Arvid från där han brukar klippa sig och den renovering som denna lilla frisersalongen genomförde. Resultat blev en retroinspirerad design med möjlighet att dricka kaffe, köpa med något gott hem men framförallt känslan att vilja gå dit. Renoveringen hade kostat över 700 tkr. och på frågan om det var värt detta så hade ägaren sagt att detta hade han tjänat in bara på 8 månader. Han hade skapat en arena för att umgås.
  • Ta hjälp av modern teknik och inte minst digital kunskap. Detta gjorde Gröna Lund när man skulle inviga det nya spökhuset och aktiviteten ute på stan som innebar att man mer eller mindre skrämde förbipasserande gav ringar på vattnet t o m till USA och många andra länders TV-kanaler.
  • Att ta ”grönt ansvar” blir en alltmer viktig del i att skapa känsla, upplevelser och engagemang. Här har Coop gjort något mycket roligt, tänkvärt och annorlunda. För att minska matsvinn och att motverka att vi slänger så mycket mat som faktiskt inte är dålig har man tagit fram doftprover som ska hjälpa att bedöma detta som ex vis om mjölken är dålig eller inte – ”Coop Old Milk – Eau Deódeur”!! Man kan gratis beställa hem doftprover från Coop som då ska hjälpa till att identifiera om maten verkligen är dålig eller inte.
  • Ett annat exempel handlade om ByggOle som för några års sedan engagerade sig för att minska ”bostadsbristen” för många småfåglar genom att hjälpa till med fler fågelholkar och i samband med detta skapades ett Twitterkonto –se– som gjorde att man kunde följa utvecklingen bl a genom att man placerat kameror inuti holkarna. Det blev ett stort engagemang och en snackis och självfallet en koppling till ByggOle som värnade även om alla småfåglar. Ett grönt ansvar helt enkelt.

Arvid hade många fler och inspirerande tänkvärda exempel, där merparten går att läsa om i hans bok; ”Jakten på känslan” –  Hur man skapar meningsfulla upplevelser”.

Tack än en gång Arvid för just detta denna morgon!

Glöm inte att notera 3:e oktober, MEN då inte på morgonen utan det blir som nämnts en Eftermiddagsakademi med många olika föreläsare som går i hållbarhetens tecken. Sedan har vi höstens sista träff 22:a november.

På återseende önskar vännerna från Frukostakademin.

FrukostAkademin Nacka – Värmdö

FrukostAkademin är en mötesplats för företagare i Nacka och Värmdö och vi brukar vara mellan 150 och 300 personer vid varje träff.

Syftet med FrukostAkademins möten är att erbjuda deltagarna en möjlighet att möta en spännande person, inhämta ny kunskap samt att under informella former bygga egna nätverk med andra mötesdeltagare. Företagare ges också en möjlighet att presentera produkter samt dela ut broschyrer och visitkort på plats under mingelstunden.

Vilka arrangerar FrukostAkademin?

FrukostAkademin är ett samarbete mellan Skuru IK HandbollFöretagarna Nacka VärmdöNacka kommun och Värmdö kommun. Skuru IK Handboll är samordnande för träffarna. Vi anordnar ett möte med inbjudna föreläsare cirka en gång i månaden.

logo_nacka_h53 logo_varmdo_h53 logo_foretagarna_h56 logo_skuru_h56

Våra möten har arrangerats sedan 2005 och är helt kostnadsfria för deltagarna. Värd för frukostmötena är Claes Hydén, Skuru IK Handboll. Övriga kontaktpersoner är Amanda Thunberg (Företagarna Nacka Värmdö), Anders Börjesson (Nacka kommun) och Sofia Brorsson (Värmdö kommun).

Var och när träffas FrukostAkademin?

FrukostAkademin har ett möte ungefär en gång i månaden med inbjudna föreläsare. Träffarna sker på vardagar och vi håller till på olika platser i Nacka och Värmdö. Vi börjar oftast vid 8-tiden med kaffe och smörgås samt mingel. Cirka 8:30 brukar programmet starta med vår inbjudna talare och runt 9:30 är vi klara.

Hur kommer jag i kontakt med FrukostAkademin?

FrukostAkademin organiseras av Skuru IK Handboll och projektledare är Claes Hydén.  För intresseanmälan och mer information, se under rubriken Kontakta oss.